oris web materials-10
51 59 70 00
oris web materials-11
Bestill Time
oris web materials-12
hinna@oris-stavanger.no
Facebook

Kroner

tsmg miljo11
tsmg smile23
En krone er en kunstig tann som festes til en eksisterende tann/ rot. Dette er nødvendig å gjøre i tilfeller der en tann er så skadet at den vanskelig kan repareres med en vanlig fylling.

Når vi lager en krone, sliper tannlegen først til den skadede tannen. Deretter tas et avtrykk som sendes til tanntekniker. Mens tannlegen venter på den nye tannen får pasienten en midlertidig krone. Hos tekniker blir det så fremstilt en ny tann etter tannlegens spesifikasjoner. Etter ca. 2 uker er kronen ferdig til å festes i munnen.

Holdbar og estetisk pen
En krone er holdbar, og den både ser og kjennes naturlig ut. Likevel er det viktig å huske på at roten fortsatt kan utsettes for karies/tannråte selv om kronen er av kunstig materiale. God tannhygiene og regelmessig kontroll hos tannlege er derfor viktig.

Vi benytter i hovedsak 3 kronetyper:

Metall-keramkroner
Denne kronen består av en metallkjerne, gjerne gull, som porselenet blir brent på. Dette er en sterk kronetype som gjerne velges i sidesegmentene.

Keramiske kroner
Dette er rene porselenkroner uten metall. Keram er en fellesbetegnelse for ulike porselenstype med forskjellige egenskaper. Keramkronene er estetiske og gir de mest naturlige kronene. Slike kroner benyttes ofte på tenner i fronten («den estetiske sonen»).

Metallkroner
Rene metallkroner lages som oftest i gull, den klassiske gullkronen. Dette er den absolutt sterkeste kronen som ofte benyttes på pasienter som utsetter tennene sine for ekstra store belastninger, som for eksempel tanngnissing.

Gå til spesialistsiden for protetikk.